Sunday, July 26, 2009

UM Ophthalmology Symposium at Sheraton Subang Hotel



Kusyuk ni dengar lecture


Ni banner about toxoplasma
Time makan nih memang saya suka k
Banyak kan saya makan...hantu desert

Weekend hari tuh ada Conjoint Ophthalmology Symposium, all about paediatric Ophthalmology, so its very interesting, ada International speakers, ada sedikit informasi yang hendak dikongsi dengan readers tentang seminar hari tu

1. Toxoplasma Gondi
Toxoplasma gondi ialah microorganism yang banyak terdapat kat kucing, so kalau pregnant mom kalau boleh jangan main kucing sebab boleh dapat infection, then, baby pun boleh dapat jugak. toxoplasma ni boleh menyebabkan infection kat mata and boleh menyebabkan kerosakan pada layer retina kat mata.

2. Shaken Baby Syndrome
Pasal shaken baby syndrome, yang mengejutkan saya ialah percentage yang paling banyak terjadi ialah kat orang melayu, so, org yang tahu mengenai ni kenalah sampaikan pada orang lain, sebab shaken baby syndrome boleh menyebabkan banyak complication. Otak baby setahun ke bawah biasanya belum cukup matang dan masih di penuhi cecair, jadi kalau kita mengoncang baby atau menghayun buai dengan terlalu laju atau kuat boleh menyebabkan pendarahan/haemorrhage di bahagian otak dan mata. So, apabila pendarahan berlaku banyak complication yang boleh berlaku contohnya boleh jadi fix/sawan and lain2. kalau berlaku pendarahan kat mata lak, of course la nanti akan mengganggu penglihatan bayi tersebut...

1 comments:

~ana~ August 3, 2009 at 8:43 PM  

nor, ni email nana..raihana@ijn.com.my

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP