Sunday, June 24, 2012

Bercuti di Bandung



















Dah lama pegi tapi baru nak upload, sangat banyak benda berlaku, yang penting sangat best bercuti di Bandung ni....:)

Yang paling best masa kat Tangkuban Perahu, tempat tu sangat cantik, sejuk, kalau nak shopping, pasar baru memang tempat yg best, kain pasang sangat murah. Rumah Mode lak tempat baju yg branded. Makanan kat sana pun sedap.

Ooohh..trip kali ni sebab my husband menang contest ambi pur, sepatutnya pakej ke Phuket tp macam tak sesuai nak ke sana. So, kami pilih Bandung...minta doa rezeki nanti nak ke negara 4 musim pulak insyaallah


Re update pasal Bandung sebab ramai orang masuk page ni. Kalau nak bercuti mana2 mesti kita cari kat pak google dulu kan untuk persediaan. So, apa salahnya saya berkogsi pengalaman.

Perjalanan dari kuala lumpur ke Bandung ni tak lama, dalam 3 jam lebih je. saya naik Air Asia. lapangan terbang Bandung kecik je. Sampai kat sana, kami dijemput oleh kawan sedara saya yang memang orang bandung. so saya tak boleh la nak cerita pasal supir segala sebab ni memang kawan dia.

Untuk makluman, kat Bandung sejuk sikit berbanding malaysia, terutama kalau pergi kat Tangkuban Perahu tu,kalau bawak anak kena sediakan jaket. kalau takde pun takpe, sebab pakaian memang sgt murah kat sini. Jaket yg saya belikan untuk faiz tu baru 65 ribu rupiah, so dalam RM25 ringgit mcm tu. kalau pergi tangkuban perahu ni memang ramai orang tempatan yang menjaja. dia sanggup ikut ke mana2, berjam2. last2 husband saya beli la jugak sebab malas nak tgk dia duk mengikut. Ohh jgn lupa beli strawberi yang dijual, sebab hari tu tak beli strawberi tu, ingat nak gi ladangnya petik, tgk2 kat ladang strawberinya kecik2. Nyesal.

tempat yang paling best shopping kat Pasar baru, tempat ni paling popular kat sini. kalau pegi sini, pergi semua tingkat ye. sebab lain tingkat lain barang yang dijual. Saya suka shopping kat sini berbanding dgn rumah mode(tempat barang branded). 

Pasal makanan pulak, takde masalah langsung, selera pun macam tekak orang melayu jugak. Tapi harga makanan macam harga kt malaysia, takde la murah sangat. kalau nak beli kek ke ole2 makanan dari bandung, biasanya orang akan pergi ke Kartika Sari.

Saya tak masuk pun Universal Studio Bandung sebab kitorang bukan jenis yang suka bermain. Mungkin menarik bagi org yang suka adventure


Total perbelanjaan saya yang shopping untuk diri sendiri and anak2(ada sikit beli untuk adik-beradik, kawan and baju untuk ayak) ialah 2.5 juta rupiah(dalam RM1000). Memang banyak giler barang yang dapat, Bandung ni memang syurga beli belah. Handbag satu dalam RM16, cantik lak tu...tak dapat harga tu kat mesia huhu. tudung pun  ntah berapa helai saya beli, belum campur blouse, kain pasang, baju anak....

makan2 semua di sponsor oleh encik suami, hotel and flight dapat hadiah ambi pur.

Setakat ini sahaja. Moga2 berguna buat panduan sesiapa nak ke Bandung ye

7 comments:

Angah June 24, 2012 at 9:30 AM  

woow bestnya.....siap boleh pilih tempat lagi...

Norry November 1, 2012 at 6:28 AM  

Angah.boleh pilih tp kena within budget yg dpt.

Nor Ilyani November 28, 2012 at 10:52 PM  

storler tuh bawa dari malaysia ker atau beli kt sana jerk ?

norry abby December 2, 2012 at 2:40 AM  

Storrle tu memang bawak, bawak yang ringan, ada anak kecik memang kena bawak stroller, kalau tak memang penat nak dukung dia, senang sikit nak bershopping. yg penting stroller tu mesti ringan punyer.

adrianiku November 20, 2013 at 7:26 PM  

1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

PAKET MURAH PROMO "1" : RP 375.000 / 118 RM/ USD 31.25
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "4" GARUT : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


NEED HOME STAY
NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT
INCLUDE :
> STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
> 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
> FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY
> PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
ym : adriani_ku@yahoo.com
email : adrianiku@gmail.com
web : http://sopirdibandung.blogspot.com/
web homestay :http://kyahomestay.blogspot.com
PIN BB : 28914414 / aul
facebook : adriani_ku@yahoo.com
twitter : @supirbandung
LINE : +62 8213 97 313 88
cp : aulia

adrianiku November 20, 2013 at 7:27 PM  

1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

PAKET MURAH PROMO "1" : RP 375.000 / 118 RM/ USD 31.25
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "4" GARUT : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


NEED HOME STAY
NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT
INCLUDE :
> STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
> 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
> FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY
> PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
ym : adriani_ku@yahoo.com
email : adrianiku@gmail.com
web : http://sopirdibandung.blogspot.com/
web homestay :http://kyahomestay.blogspot.com
PIN BB : 28914414 / aul
facebook : adriani_ku@yahoo.com
twitter : @supirbandung
LINE : +62 8213 97 313 88
cp : aulia

andri hardiansyah January 8, 2014 at 12:31 AM  

" DIDOT RENT CAR "

MOBIL BANDUNG - P.BATAM - INDONESIA
MORE INFO FOR RENT PLEASE KINDLY TO CONTACT :

W/A OR TEXT TO :
+6282216768825 (Toto )
+6281235111103 ( Astri )

Web : http://hayu4tuh.blogspot.com/

Whatsapp :
+6281235111103 ( Astri )

EMAIL TO :
astri.ryunita@gmail.com


CITY TOUR IN BANDUNG :

City tour one day ( IDR 450 ribu )
Pick up Airport ( IDR 150 ribu )
Charge to Tangkubanperahu Mounthain ( IDR 50 rb )
Charge to Kawah Putih Mounthain ( IDR 100 rb )
( Avanza, APV, Innova, H-1, Pajero, ELF / VAN )



CITY TOUR IN P. BATAM :

AVANZA ( IDR 500 rb )
INNOVA ( IDR 650 rb )
VAN ( IDR 900 rb )

Day One Tour Bandung
1. Pik Up at Husein Sastranegara Airport
2. Shopping & lunch at pasar baru
3. Shopping at Toko Tiga Jeans
4. Shopping at jl. riau factory outlet
5. Dinner at R.M Ampera


Day Two Tour Bandung
1. Breakfast at Hotel
2. Otw to Gunung Tangkuban Perahu
3. Flotting Market
4. Coffee Time at Lembang ( pulut/jagung bakar, etc )
5 . Lunch at Kampung Daun
6. Shopping at Cihampelas/Ciwalk
7. Dinner at Bakso Malang Karapitan/Bakso Semar

Day Three Tour Bandung
1. Breakfast at Hotel
2. Otw to Cibaduyut
3. Lunch at RM Padang Sederhana/Simpang Raya
4. Shopping for Handgift at Kartika Sari

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP