Wednesday, September 1, 2010

Tantrum






Sekarang ni Naim dah start tantrum, susahnya nak handle, suka buat perangai, kadamg-kadang tak tahu apa yang dia nak, attention seeker pun ada dia ni. Saje-saja dia gi tepuk dinding umah, pastu mengadu sakit, pastu saje buat jatuh, pastu mengadu. Kalau tak dapat apa yang dia nak, melalak kuat-kuat, mengamuk, menggigit. Adehhhhh.....seminggu dua lalu ianya adalah masalah besar sebab saya tak boleh handle, saya start marah dia, kenkadang pukul gak kat pampers dia sebab geram. Tapi lepas baca more than 20 artikel about tatrum, saya rasa dah boleh handle sikit. Tantrum is abou tindepence, frustration, don;t know how to handle temper. Dia tu kecik tapi dia nak buat macam2 yang diluar kemampuan dia, bila kita sekat dia akan frust dan akan tunjukkan melalui tantrum untuk dapat apa yang dia nak. o, as a parents,kena tunjukkan cara yang betul how to handle frustration and temper. ni yang tak tahan sebab saya sendiri kenkadang cepat temper, tak sabar.Semalam dah try a few technique, Alhamdulillah menjadi. Ni first time naim perangai pelik macam ni, sebelum ni takde la sangat.
A few technique that I use
1. Distraction-Cuba alihkan perhatian dia bila dia nak start, tunjuklah apa segala
2.Ignoring-Buat derk je. angan marah, buat tak tahu, so lama-lama dia akan tahu walaupun dia buat tantrum dia tak akan dapat apa dia nak
3.Communication-Talk and explain to him-saya cuba explain kenapa tak boleh buat tu or ni, contohnyadia nak sidai baju jugak, of course la tak boleh nanti jatuh kotor lak baju tu kan, so I explain kat dia, naim tak leh jemur baju sebab naim kecik, tak tinggi lagi, nanti tinggi macam ayah baru boleh jemur...and he understood...:)

4 comments:

~ As ~ September 1, 2010 at 5:36 PM  

hmm thanks, gud info...Azam pl klau tantrum dia suka cakar, ayah dia la jadi mangsa sbb klau saya mmg kena cubit...ishhh sian anak ibu...

Norry September 3, 2010 at 7:30 AM  

Tu la, saya pun macam tu jugak, geram, pastu very annoying kalau dia menangis, menjerit kan. sekarang buat tak tahu je, tengokla, kalau betul-betul dia terapa-apa, kena cepat2 attend jugak

Mama NeeYa January 8, 2011 at 4:10 PM  

nor,huda x smtai ni.bagus nor share psl tantrum ni.ank huda pn akhir2 ni mcm tu gk.nk attention.kalo kita mrh,lg menjadi.die pukul diri sndrila.pukul ape sj yg trdekat kt die.baling brg.penin pale nk handle.last,mama die yg temper.ank huda umur 1thn 10bln ujung bln ni.naim berapa

Norry February 1, 2011 at 9:46 PM  

Huda, dah tengok blog Huda....tu la budak2 ni, tantrum memang satu drpd proses pembesaran diorang, kita yang kena pandai and banyak membaca, so baru boleh handle ni

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP